Prietenii Vulturului Barbos » Discussions


Vulturul barbos

  • Leader
    June 5, 2018

    Este o pasăre imensă, ale cărei aripi, deschise, sunt lungi de 280 cm, şi are greutate cuprinsă între 5-9 kilograme. Este singura specie de pasăre care se hrăneşte cu oase şi măduvă, oase cărora le dă drumul de la înălţime să se spargă în bucăţi la contactul dur cu stâncile.


    Românii l-au cunoscut sub denumirile de Zăgan, Rarău şi Ceahlău. Acestea sunt printre puţinele denumiri de păsări rămase nealterate din străvechea limbă a dacilor. Munţii Ceahlău şi Rarău şi-au luat numele de la „ceahlăii” şi „rarăii” inaripaţi care îşi creşteau puii intre stâncile lor.

  • Leader
    June 5, 2018

    Probabil cea mai maiestuoasă specie de vultur, zăganul a stăpânit timp de mii de ani înălţimile şi stâncăriile Carpaţilor, însă în cele din urmă lăcomia oamenilor l-au doborât definitiv. Astăzi, silueta sa maiestuoasă nu mai brăzdează cerul ţării noastre. Zăganii mai trăiesc în Munţii Pirinei, Alpi, Caucaz, Pamir, Altai, Insula Creta, Tibet, Himalaya şi în câteva locuri din Africa

  • Member
    June 5, 2018

    [blockquote]Elvira Jianu said:


    Este o pasăre imensă, ale cărei aripi, deschise, sunt lungi de 280 cm, şi are greutate cuprinsă între 5-9 kilograme. Este singura specie de pasăre care se hrăneşte cu oase şi măduvă, oase cărora le dă drumul de la înălţime să se spargă în bucăţi la contactul dur cu stâncile.


    Românii l-au cunoscut sub denumirile de Zăgan, Rarău şi Ceahlău. Acestea sunt printre puţinele denumiri de păsări rămase nealterate din străvechea limbă a dacilor. Munţii Ceahlău şi Rarău şi-au luat numele de la „ceahlăii” şi „rarăii” inaripaţi care îşi creşteau puii intre stâncile lor.


    [/blockquote] Nu i-o fi mancat cineva ca pe lebede ?